Debat

Fra flokdyr til parcelhuskonger

Aulaen, Aarhus Universitet

Tirsdag d. 28. november 2023

Aarhus

Kom og deltag i debatten, når vi sætter parcelhusets kulturhistorie ind i menneskehedens store historie for at blive klogere på, hvordan vi skal bo i fremtiden.

I dag er danskernes foretrukne bolig parcelhuset. Parcelhuset er en del af vores kulturarv. For mange er det symbolet på det gode liv, mens andre elsker at hade det.

Men uanset om vi drømmer om et liv i parcelhus eller frastødes ved tanken, så er det kommet for at blive, og det stiller os over for en række udfordringer. For mens parcelhusene bliver stadigt større, bor der færre i dem, og det øger vores energiforbrug og efterlader mindre plads til naturen.

Denne aften placerer vi parcelhusets kulturhistorie i menneskehedens store historie for at debattere, hvordan vi skaber bæredygtige boligformer i fremtiden.

Vi skal sammen med professor og dna-forsker Eske Willerslev blive klogere på menneskets forhistorie, hvad vi ved og ikke ved om, hvordan vi har levet sammen, mens seniorforsker Mette Mechlenborg tager os med på en rejse gennem parcelhusets kulturhistorie, og forskningsprofessor Morten Nielsen viser os, hvordan vi kan bruge fortiden og nutidens hverdagspraksis, når vi skal skabe bæredygtig byudvikling.

Debatten er arrangeret i samarbejde med Folkeuniversitet i Aarhus.

Tid & sted

Sted:
Aulaen, Aarhus Universitet

Nordre Ringgade 4

8000 Aarhus

Dag:
Tirsdag d. 28. november 2023
Tid:
Kl. 19:30 - 21:30
Mød forskerne
Eske Willerslev
Eske Willerslev er professor og dna-forsker på Københavns Universitet og Cambridge University, UK. Han har etableret nye forskningsfelter og fundamentalt transformeret vores forståelse af menneskelig evolution, menneskelig patogenevolution og klimaforandringer. Resultaterne af hans forskning har rakt langt ud over hans eget forskningsfelt og fået betydning for så forskellige områder som medicin, arkæologi og miljøvidenskab. Eske Willerslev er medlem af Videnskabernes Selskab.
Mette Mechlenborg
Mette Mechlenborg er seniorforsker på Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet. Hun forsker bl.a. i hjem, hjemskabelse og hverdagspraksisser med særlig fokus danskernes boligkultur og var en årrække tilknyttet Center for Bolig og Velfærd/Center for Boligforskning. Parcelhuset har igennem alle år haft hendes særlige interesse. Hun har bl.a. skrevet en afhandling om parcelhuset i den kulturelle bevidsthed, forsket i bæredygtig adfærd, køn, gør-det-selv, og senest er hun i gang med et projekt, som undersøger, hvorfor man vælger at rive ned og bygger nyt hus.
Morten Nielsen
Morten Nielsen er forskningsprofessor og leder af Forskningscenter for Sociale Bymodeller på Nationalmuseet og adjungeret professor ved Aarhus Universitet. Morten er socialantropolog og har forsket i bæredygtig byudvikling i kulturhistorisk perspektiv, bl.a. i Brasilien, Mozambique, Skotland og Danmark. Hans forskning er drevet af den overordnede idé, at nuværende og tidligere byer rummer unikke sociale bymodeller for bæredygtighed, som vi skal blive bedre til at opdage, så vi kan skabe bæredygtig byudvikling for flest mulige mennesker.
Line Friis Frederiksen
Line Friis Frederiksen er uddannet biolog og har de seneste 18 år arbejdet som videnskabsjournalist og haft værtsroller på både DR, TV2 og Discovery Channel. Hun har også produceret radio, forfattet bøger til børn, unge og voksne og er en hyppigt anvendt moderator.
Dagens moderator
Mød forskerne
Dagens moderator