Debat

Hvordan skal vi bo i fremtiden?

Auditorium 2053, AU Campus Herning

Onsdag d. 6. december

Herning

Hvordan indretter vi vores boliger og byrum så der er plads til alle aldre, livssituationer og behov? Vores måde at bo og indrette os på er under forandring. Familieformerne er mangfoldige, flere bor alene, nogle kaster sig ud i tiny living, mens andre skaber bofællesskaber.

Vores boligdrømme og -behov er forskellige, men klimaforandringer, demografiske ændringer, teknologisk udvikling og nye arbejdsliv stiller os over for en fælles opgave: At skabe fremtidige hjem, som er bæredygtige, samtidig med at de værner om vores mentale og fysiske helbred og vores små og store fællesskaber.

 

I Danmark er den mest almindelige husstandsstørrelse boliger med kun én beboer. Samtidig er parcelhuset – huset bygget til kernefamilien – danskernes foretrukne bolig. Men hvordan hænger det sammen? Og hvad betyder det for vores sundhed, vores fællesskaber og klimaet?

Kom og deltag i debatten, når vi sammen med Rikke Sand Andersen, professor i medicinsk antropologi, Ning de Coninck-Smith, professor i barndoms- og uddannelseshistorie, og Lars Gunnarsen, civilingeniør og professor i menneskers behov inden døre, dykker ned i, hvordan vi skaber en fremtid med bæredygtige boliger, som værner om vores sundhed og vores fællesskaber.

 

Sammen med Rikke Sand Andersen skal vi se nærmere på, hvad livet som aleneboende betyder for vores sundhed, vores relationer og vores omsorgspolitik, mens Ning de Coninck-Smith tager os med ind i barndommens arkitekturhistorie for at åbne for en debat om, hvordan vi indretter boliger og byrum med plads til alle. Sidst, men ikke mindst skal Lars Gunnarsen gøre os klogere på, hvordan vi sikrer sunde og bæredygtige boligformer i fremtiden.

Debatten er arrangeret i samarbejde med Folkeuniversitetet i Herning.

Tid & sted

Sted:
Auditorium 2053, AU Campus Herning

Birk Centerpark 15

7400 Herning

Dag:
Onsdag d. 6. december
Tid:
Kl. 19:30 - 21:30
Mød forskerne
Ning de Coninck-Smith
Ning de Coninck-Smith er professor, dr.phil. på DPU (Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse) på Aarhus Universitet. Hun har igennem årtier forsket i skolens, barndommens og på det seneste også de videregående uddannelsers historie. Hun har en særlig interesse og engagement i ting og rum til børn og i, hvordan byer kan indrettes med god plads til mennesker i alle aldre. Hendes seneste publikation er bogen Skrammellegepladsen, 1943, som udkom i 2022 i serien 100 Danmarkshistorier. Hun er for tiden en af tre hovedredaktører på seksbindsværket A cultural history of higher learning, som skal udkomme på forlaget Bloomsbury i 2024. Ning de Coninck-Smith er medlem af Videnskabernes Selskab.
Rikke Sand Andersen
Rikke Sand Andersen er medicinsk antropolog, professor MSO på Afdeling for Antropologi, Aarhus Universitet og Almen Medicin, Institut for Sundhedstjenesteforskning, SDU. Hun har i mange år forsket i, hvordan velfærdsstaten kommer til syne i vores liv, særligt i situationer, hvor vi er syge eller har brug for omsorg. Hun har skrevet om kræft, familielæger og omsorg. For tiden er hun optaget af at udvide vores forståelse af livet som aleneboende, som en integreret del af menneskelig eksperimenteren med at være i verden, og dets konsekvenser for omsorgspolitik, intergenerationelle relationer og velfærd.
Lars Gunnarsen
Lars Gunnarsen er uddannet civilingeniør fra maskinretningen på Danmarks Tekniske Universitet. Han har gennem 40 år arbejdet med rådgivning, projektering og forskning og herigennem bidraget til mulighederne for at skabe det bedst mulige indemiljø i boliger, kontorer, skoler og institutioner. De seneste 13 år har han været professor i menneskers behov inden døre ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet i København.
Mikkel Frey Damgaard
Mikkel Frey Damgaard er moderator, journalist og forfatter, taleskriver for Miljøministeriet og tidligere vært på bl.a. Deadline, DR2 Dagen og podcasten Videnskab fra vilde hjerner.
Dagens moderator
Mød forskerne
Dagens moderator