Debat

Kunstig intelligens – et nyt kapitel i vores dannelseshistorie?

SDU Odense

Tirsdag d. 22. oktober 2024

Odense

Kunstig intelligens er i fuld gang med at forandre måden, vi tilegner os viden, lærer færdigheder og kommunikerer på skrift.

Vi er trådt ind i et nyt kapitel af tekstskabelsens historie og samspillet mellem mennesker og teknologi, som rejser store spørgsmål omkring vores dannelse: Hvad vil det sige at være et tænkende og kreativt menneske? Og hvad kommer kunstig intelligens til at betyde for vores meningsdannelse og offentlige samtale?

Kom til debat med Cathrine Hasse, professor i kulturantropologi og læring, Lene Aarøe, professor i statskundskab, og Mads Rosendahl Thomsen, professor i litteraturhistorie.

Debatten er arrangeret i samarbejde med Folkeuniversitetet i Odense.

Tid & sted

Sted:
SDU Odense

Lokale O100

Moseskovvej 47

5230 Odense M

Dag:
Tirsdag d. 22. oktober 2024
Tid:
Kl. 19:00 - 21:00
Mød forskerne
Cathrine Hasse
Cathrine Hasse er antropolog og professor på Aarhus Universitet. Hun har siden sin ph.d. i 2000 udforsket samspillet mellem kultur, læring og teknologi. Hendes forskning udfordrer traditionelle læringsteorier og introducerer innovative begreber som posthumanistisk læring, der skelner mellem menneskelig og maskinel læring. Hasses tværfaglige tilgang kombinerer antropologi, psykologi, filosofi og tekniske videnskaber, hvilket har påvirket, projekter hun har stået i spidsen for, såsom REELER og Technucation. Som leder af forskningsprogrammet Fremtidsteknologi, Kultur og Læreprocesser (FTCL) samarbejder hun med kolleger og ph.d.-studerende i et tværdisciplinært forskningsmiljø. Hendes arbejde har bidraget med et fokus på kulturelle læreprocesser og menneskecentreret teknologisk udvikling i antropologien og i STS-feltet (Science and Technology). Hasse har publiceret en række artikler og bøger om emnet, bl.a. bøgerne An Anthropology of Learning (2015) og Posthumanist Learning (2020).
Lene Aarøe
Lene Aarøe er professor i statskundskab, Aarhus Universitet. Hendes forskningsfelt er politisk psykologi. Hun forsker i, hvordan dybtliggende psykologiske dispositioner former borgernes holdninger og reaktioner på politisk kommunikation og derigennem kan skabe polarisering, holdningskløfter, fejlopfattelser og ulighed i moderne demokratier. Hendes forskning er interdisciplinær og kombinerer indsigter fra politologi, psykologi, biologi og kommunikation. Hun leder forskningsprojektet Exemplar Democracy, som belyser betydningen af personlige narrativer i politisk kommunikation. Hun har i 2023-24 været AIAS-SHAPE fellow på Aarhus Institute of Advanced studies under forskningstemaet demokrati og digitalt medborgerskab, hvor hendes forskning bl.a. har belyst brug af sprogmodeller, som ChatGPT, til kategorisering af politisk kommunikation, samt brug af personlige narrativer i nyhedshistorier på sociale medier, og hvordan de påvirker brugernes tilbøjelighed til at dele, kommentere og reagere på historierne.
Mads Rosendahl Thomsen
Mads Rosendahl Thomsen er professor i Litteraturhistorie og leder af Center for Language Generation and AI, Aarhus Universitet. Han er forperson for Kulturministeriets Bogpanel og har udgivet bøger og artikler om verdenslitteratur, digital humaniora og posthumanisme. Hans tænkepause tekst (2023) beskriver tekstkulturens betydning for mennesket frem til vore dage, hvor tekster ikke kun skrives af mennesker.
Line Friis Frederiksen
Line Friis Frederiksen er uddannet biolog og har de seneste 18 år arbejdet som videnskabsjournalist og haft værtsroller på både DR, TV2 og Discovery Channel. Hun har også produceret radio, forfattet bøger til børn, unge og voksne og er en hyppigt anvendt moderator.
Dagens moderator
Mød forskerne
Dagens moderator