Workshop

Privatliv i byen

Aalborg Historiske Museum

Fredag d. 10. november 2023

Aalborg

Hvad vil du gerne dele med din nabo? Og hvor er privatlivet vigtigt for dig? Kom og deltag i en modelworkshop om, hvordan vi skal bo i fremtiden, og få din model udstillet til den store finale på Nationalmuseet den 22. januar 2024.

Sammen med Nordjyske Museer, Himmerland Boligforening, Teatergården, Tiendeladen og Forskningscenter for Sociale Bymodeller på Nationalmuseet inviterer VidenSkaber til byvandring og modelworkshop. Her undersøger vi grænselandet mellem det private og det offentlige rum for at debattere, hvordan vi skaber bæredygtige boliger og byer med plads til privatliv.

Vi spørger derfor: Hvad vil du gerne dele med din nabo? Og hvor er privatlivet vigtigt for dig?

På byvandringen besøger vi en række forskellige baggårde, som netop har karakter af at være private og offentlige rum på en og samme tid. Vi skal tilbage i historien for at blive klogere på privatlivets skiftende grænser. Mens ”privat” indtil langt op i 1700-tallet kun havde en betydning i det danske sprog, nemlig lokum, så er retten til privatliv noget, vi i dag i høj grad tager for givet – også der, hvor skellet mellem det private og det offentlige måske ikke er helt så klart.

Med os til byvandringen og workshoppen har vi Poul Duedahl, professor i Historie ved Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet, og Marie Stender, antropolog og seniorforsker ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet. Sammen sætter de rammen for en samtale om privatliv og bæredygtig byudvikling.

Brødrene Bendtzens gård i Vesterå, Alf Hansen, 1930

I løbet af modelworkshoppen lader vi den forskningsbaserede viden og borgernes selvoplevede erfaringer mødes. Ambitionen er at skabe en uformel dialog og et legende rum, hvor vi med de fysiske materialer i hænderne bliver nysgerrige og klogere på emnet sammen. De fysiske modeller bliver opsamlingen på den viden, som workshoppen har genereret, og vil herefter kunne bidrage til igangværende lokal byudvikling og nye perspektiver for aktuel forskning på området.

Første del af arrangementet er en byvandring fra Aalborg Historiske Museum til Larsen Waterfront og Sky Lounge på 15. sal. Husk derfor behørig påklædning.

Der serveres lettere forplejning i Sky Lounge.

Workshoppen er udviklet i samarbejde med Forskningscenter for Sociale Bymodeller på Nationalmuseet. Alle, der deltager i workshoppen, inviteres med til den store finale på Nationalmuseet den 22. januar 2024. Der arrangeres fælles transport tur/retur.

Tid & sted

Sted:
Aalborg Historiske Museum

Algade 48
9000 Aalborg

Dag:
Fredag d. 10. november 2023
Tid:
Kl. 16:00 - 19:00
Mød forskerne
Marie Stender
Marie Stender er antropolog og seniorforsker ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet i København. Hun leder forskningsgruppen Transformation af Boliger og Steder, er næstformand i Dansk Byplanlaboratoriums bestyrelse, og sidder i Kulturministeriets ekspertgruppe for en ny national arkitekturpolitik. Hendes forskning fokuserer på forholdet mellem bygget miljø og socialt liv, arkitekturantropologi, udsatte boligområder, nye byområder og social bæredygtighed.
Poul Duedahl
Poul Duedahl er professor i historie ved Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet. Han fungerer som forskningsleder for et internationalt forskningsprojekt om UNESCO's historie og som historisk konsulent for offentlige myndigheder, private virksomheder, tv-selskaber, filmskabere og forfattere. Han har udgivet en række prisvindende bøger om moderne kulturhistorie.
No items found.
Dagens moderator
Mød forskerne
No items found.
Dagens moderator