Dybhavet dækker over halvdelen af Jordens overflade, men er stadiget af de mindst udforskede områder på planeten. Denne aften stiller vi skarptpå det usynlige liv i dybet – og åbner for en debat om de dilemmaer, der opstår,når udvindingen af råstoffer rykker ned på havets bund.
I mange år troede man, at livet i dybhavet var sparsomt oguden betydning for Jordens økosystemer. Men ny teknologi og forskning har ændretdet billede.
Professor i biogeokemi Ronnie Glud har deltaget iadskillige ekspeditioner og dokumenteret, at havets dybeste grave – densåkaldte hadale zone – fungerer som biologiske oaser med høj omsætning aforganisk materiale og unikke arter, som har tilpasset sig de ekstremetrykforhold. Ved hjælp af avancerede robotter og boreudstyr bliver forskerne idag stadig klogere på livet i dybet og dets betydning for klodens økosystem.
Men hvad sker der, når vi begynder at grave i det ukendte? Efterspørgslenpå metaller som kobolt og nikkel stiger, og store virksomheder ser mineraler pådybhavets bund som en ny kilde til grøn energi. Men kan vi høste havbundensrigdomme uden at ødelægge liv, vi dårligt nok forstår?
Lektor i geologi Kristoffer Szilas tager os med ind ide geologiske processer, som over millioner af år har skabt de såkaldtemangan-knolde, og forklarer, hvorfor netop de er så eftertragtede. Men er dybhavsminedriften nødvendighed i den grønne omstilling?
Udvindingen af havbundens ressourcer rejser samtidig enrække alvorlige juridiske og etiske spørgsmål. Hvem ejer havbunden? Hvembestemmer, hvad der må graves op – og hvordan? Og hvordan beskytter viøkosystemerne i dybet? Lektor i jura Beatriz Martinez Romera giver etindblik i den komplekse internationale havret og de konflikter, der kan opståmellem stater, virksomheder og miljøhensyn.
Debatten modereres af journalist Torben Sangild ogforegår på både dansk og engelsk.

Tid & sted
Nordre Ringgade 4
8000 Aarhus
Mød forskerne



