Artikler

Hvordan skal flygtninge bo i fremtiden?

Heading

4.12.2023

Af

Kasper Vegeberg, Videnskab.dk

Fremtidens flygtningelejre skal være langtidsholdbare, foranderlige og drevet af moderne teknologi, vurderer jordansk-amerikansk lektor, der har forsket i Mellemøstens største flygtningelejr.

Det var en tydeligt tilfreds udlændinge- og integrationsminister, der i november 2015 sjoskede igennem sne og sjap på en interimistisk gangsti mellem rækker af hvide telte i Thisted.

Inger Støjberg var kommet til byen for at inspicere den nye og allerede kontroversielle flygtningelejr for enlige, syriske mænd.

En beboer i lejren havde beklaget sig til DR over kulden i teltene, hvor radiatorerne angiveligt tændte og slukkede vilkårligt, og hvor der ikke var varmt vand i hanerne.

Men Inger Støjberg lod den fremmødte presse vide, at hun ikke så noget problem i leveforholdene.

»Teltene er fine og svarer til dem, der benyttes til at indkvartere f.eks. FN udsendte i katastrofeområder.« skrev hun blandt andet på Facebook.

Et lille år senere blev lejren i Thisted tømt. Flygtninge-krisen, som den blev døbt, var slut, og Udlændingestyrelsen meldte ud, at der var for få asylansøgere til, at det gav mening at holde gang i teltlejrene i Thisted, Næstved, Herning og Haderslev.

Men selvom antallet af flygtninge i Danmark har været faldende, er de på globalt plan steget gevaldigt siden. I 2015 registrerede FN 21,3 millioner flygtninge på verdensplan. I 2023 lyder tallet på 36,4 millioner. Så hvordan kan og bør man indrette områder til det stigende antal flygtninge fremover?

Det har Videnskab.dk bedt en ekspert i flygtningelejr-design om at give sit bud på.

Flygtninge tager layout i egne hænder

Hvis der er nogen, der har forstand på indretning af store flygtningelejre, så er det Rana Abudayyeh. Hun er lektor i indretnings- og boligarkitektur ved University of Tennessee i USA, hvor hun forsker i arkitekturens og infrastrukturens rolle i flygtningemiljøer.

Især flygtningelejren ved Zaatari i Rana Abudayyehs hjemland Jordan har fyldt meget i hendes forskning. Lejren er med sine over 80.000 primært syriske beboere verdens fjerdestørste – og den største af sin slags i Mellemøsten.

Om
Om Videnskab.dks artikelserie

VidenSkaber samarbejder med Videnskab.dk, Danmarks største videnskabsmedie. I løbet af efteråret 2023 skriver de en række videnskabsjournalistiske artikler under det overordnede tema ”hvordan skal vi bo i fremtiden?” Læs hele artikelserien her.

Omtalte forskere
Lars Gunnarsen
Lars Gunnarsen er uddannet civilingeniør fra maskinretningen på Danmarks Tekniske Universitet. Han har gennem 40 år arbejdet med rådgivning, projektering og forskning og herigennem bidraget til mulighederne for at skabe det bedst mulige indemiljø i boliger, kontorer, skoler og institutioner. De seneste 13 år har han været professor i menneskers behov inden døre ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet i København.