Podcast

Kan kunstig intelligens erstatte lægen?

Heading

20.9.2024

Af

Forskellighed giver robusthed. At vi mennesker ikke er kloner og ikke dør af det samme, er derfor en styrke for os som art. Men det er en udfordring for læger og for sundhedssystemet, at vi er så komplekse. Og det er også en udfordring, når kunstig intelligens kastes ind i ligningen.

Men hvad er mulighederne, og hvad er udfordringerne ved at bruge kunstig intelligens i sundhedsvæsenet?

Hør professor i sygdomssystembiologi Søren Brunak og lektor i antropologi Alexandra Jønsson i en samtale om, hvordan kunstig intelligens kan hjælpe med at overskue komplekse sygdomsmønstre og skræddersy behandling til den enkelte. Men også om de dilemmaer og faldgruber, der følger med øget diagnosticering.

Gæster: Professor i sygdomssystembiologi Søren Brunak og lektor i antropologi Alexandra Brandt Ryborg Jønsson

Vært: Biolog og videnskabsjournalist Line Friis Frederiksen

Redaktion og tilrettelægning: Line Friis Frederiksen og Tina Dransfeldt Christensen

Producer: Andrew Davidson, Videnslyd

Hør episode 7 af podcasten "Hvordan ved vi det?" på Apple Podcasts her: Kan kunstig intelligens erstatte læge? Eller find den der, hvor du lytter til dine podcasts.

Læs mere
Om
Om podcasten "Hvordan ved vi det?"

I ”Hvordan ved vi det?” samtaler nogle af Danmarks dygtigste forskere om samfundets store problemstillinger. I første sæson af ”Hvordan ved vi det?” dykker vi ned i spørgsmålet ”Hvordan forandrer kunstig intelligens vores samfund?" Lyt med her: Hvordan ved vi det? Eller find podcasten der, hvor du lytter til dine podcasts.

Omtalte forskere
Alexandra Brandt Ryborg Jønsson
Alexandra Brandt Ryborg Jønsson er antropolog og forsker i social ulighed i sundhed, herunder hvordan kultur, samfund og teknologi påvirker diagnoser, diagnostiske processer og borgeres opfattelser af sygdom og sundhed. Udover en rækker publikationer i anerkendte antropologiske tidsskrifter er hun medforfatter til den prisvindende bog "Snart er vi alle patienter", der er en samfundsfaglig og medicinsk lærebog i overdiagnostik. Alexandra er lektor på Roskilde Universitet og har en bistilling på Universitetet i Tromsø. Hun er en ofte brugt keynote i både ind- og udland og har desuden en fast klumme i Kristeligt Dagblad om samfundsmæssige og sundhedsmæssige problemstillinger. Alexandra er medlem af Det Unge Akademi (2022-2027).
Søren Brunak
Søren Brunak er en dansk fysiker, som i 1988 var en af de første i verden, der trænede kunstige neurale netværk til at forudsige proteiners struktur. Siden har han brugt teknikken til mange andre formål for eksempel til at finde generne i det humane genom eller forudsige, hvilken funktion et protein har ud fra, hvor i cellen det befinder sig, og hvordan det rent kemisk er modificeret. I de seneste 15 år har han arbejdet med at forbinde gener til multisygdom, hvor patienter har mange sygdomme oven i hinanden. Livslange sygdomshistorier, som findes for millioner af danskere i vores registre, bruges til at forudsige, hvilken sygdom vi får næste gang, og hvordan forskellige sygdomsforløb forgrener sig. Metoderne skal bruges til at forstå, hvordan sygdommene påvirker hinanden og til at give patienterne en mere præcis behandling.