Presse

TV Syd: Projekt skal få villaejere og lejere i boligblokke til at elske hinanden

Heading

16.1.2024

Af

Finn Grahndin, TV Syd

Ding-dong. ‍Vagn Dahl Veies dørklokke ringer, og han åbner døren. ‍

- Velkommen, siger han til personen, der står udenfor. Det er Layal Jammal, der er kommet på besøg. På TV Syds opfordring.  

Et varmt håndtryk - og et naboskab er måske ved at blive etableret. En start på at gamle fordomme nedbrydes og nye fællesskaber opstår.

En usynlig mur

De er meget forskellige. Mand-kvinde. Halvgammel (67 år)-halvung (35 år). Pensioneret-i arbejde. Etnisk dansker-dansker med palæstinensisk baggrund. Bor i hus med sin hustru-Bor i lejlighed med sin mand og børn.

De bor kun omkring en kilometer fra hinanden. Han i villakvarteret i det nordlige Varde. Hun i det almene boligkompleks Isbjergparken. Men de mødes ikke. Det er som om der er en usynlig mur mellem de to boligområder.

- Der er jo ikke rigtigt nogen grund til at gå ned i villakvarteret eller til at besøge os i Isbjergparken med mindre man kender nogen her, siger Layal Jammal.

- Jeg nyder at gå tur i området og møder ofte folk, der måske er somaliere eller palæstinensere, men vi får aldrig rigtigt hilst på hinanden, siger Vagn Dahl Veie.

22 mio. kr. i støtte

Det skal der laves om på. Det er der givet hinanden hånd på. En workshop i Oksbøl i november gav stof til en masse tanker bog ideer om naboskaber i Boulevardkvarteret, der tæller 1.1000 beboere i området.

Ideerne blev her omsat til modeller udført med saks og klister og pap. Smukt og professionelt er det ikke, men det er ikke det, der tæller. Det er tankerne bag.

I den kommunale udviklingsplan for området ligger der allerede ideer, som man på workshoppen også bragte i spil.

Varde Kommune har besluttet sig for at støtte Boulevardkvarteret med 22 mio. kr.  

Hobbyværksted og fælleshaver

I hvert fald kom der ideer om værksteder, hvor folk fra begge boligtyper kunne bruge og dermed møde hinanden. Eller fælleshaver med blomster, frugt og grøntsager. For det gælder først og fremmest om at skaber fællesskaber.

- Fællesskaber er det vi alle har brug for. Her i Isbjergparken synes jeg, mange er rigtig gode til at hjælpe hinanden, hvis der er noget der skal flyttes eller nogen er syge og har brug for en håndsrækning, siger projektleder i Det Boligsociale Team med kontor i Isbjergparken, Hanna Esmarch Lund.

På Nationalmuseet

Tankerne og ideerne fra workshoppen kommer på Nationalmuseet. Jo minsandten! Udstillingen er den 22. januar med blandt andre uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund.

30 beboere fra Varde kommer til udstillingen i København i bus. I alt kommer ca. 130 borgere fra fem workshops over hele landet. Nemlig Holstebro, Varde, Aalborg, Odense og Høje-Taastrup.

Borgere og forskere samarbejder  

Det er Videnskabernes Selskab, der står bag et treårigt formidlingsprojekt: ’Hvordan skal vi bo i fremtiden?" Forskerne fik på workshoppene direkte respons på deres forskning, og beboerne følte sig set og involverer sig nu sammen i at udvikle deres kvarter. Og både i Holstebro og Varde arbejder de boligsociale teams på at føre borgernes ønsker ud i livet.

Formålet for Videnskabernes Selskab er at bringe forskningen ud i hverdagen og invitere hverdagen ind i forskningen.

- Flere skal vide, hvordan forskere kan bidrage, når vi skal finde løsninger på samfundets store udfordringer, siger projektleder ved Videnskabernes Selskab, Tina Dransfeldt Christensen.

Om
Omtalte forskere
No items found.