Artikler

Vi bliver bedre til at ‘stjæle’ naturens geniale løsninger

Heading

18.1.2024

Af

Kasper Vegeberg, Videnskab.dk

Med milliarder af års forspring har naturen fundet utallige løsninger, som vi mennesker benytter på nye måder. Og vi er slet ikke færdige med at bruge den såkaldte biomimetik i vores hverdag.

Kender du den der irriterende lille burreplante (Arctium), hvis runde frugter sætter sig fast i dit tøj og din hunds pels, når du er ude at gå i naturen?

Det gjorde den schweiziske opfinder George de Mestral i hvert fald, da han i 1940’erne var på tur i Alperne med sin hund.

I stedet for at blive irriteret fik han som enhver god opfinder og forsker en anden følelse i kroppen: Han blev fascineret. For hvordan i alverden kunne den lille kugle sætte sig fast, hives af og sættes på igen?

Efter at have smidt burren under mikroskopet kunne George de Mestral konkludere, at svaret lå i bittesmå modhager på overfladen.

Konceptet viste sig at være nemt at kopiere på en fabrik, og sådan blev velcro opfundet.

Det er langtfra det eneste eksempel på, at naturens løsninger finder vej ind i vores hverdag og hjem. Og spørger man to danske forskere, har vi kun set toppen af isbjerget.

Idéer til lands, til vands og i luften

Der findes et ord for at bruge idéer fra naturen: biomimetik.

Det er noget, som lektor ved DTU Torben Anker Lenau længe har beskæftiget sig med.

»Naturen er en kæmpe database, der har testet løsninger for os i 3,8 milliarder år, hvor de bedste løsninger har vundet løbende,« siger han til Videnskab.dk.

»Biomimetik handler om at bruge de idéer til at finde mere bæredygtige løsninger til os selv.«

Om
Om Videnskab.dks artikelserie

VidenSkaber samarbejder med Videnskab.dk, Danmarks største videnskabsmedie. I løbet af efteråret 2023 skriver de en række videnskabsjournalistiske artikler under det overordnede tema ”hvordan skal vi bo i fremtiden?” Læs hele artikelserien her.

Omtalte forskere
No items found.