Den store finale

FINALE: Hvordan skal vi bo i fremtiden?

Nationalmuseet

Mandag d. 22. januar 2024

København

Vær med, når Videnskabernes Selskab fejrer afslutningen på første år med formidlingssatsningen VidenSkaber.

I 2023 har VidenSkaber samlet borgere og forskere i hele landet omkring spørgsmålet: ”Hvordan skal vi bo i fremtiden?” Det er der kommet en udstilling ud af, som vi glæder os til at afsløre i Festsalen på Nationalmuseet.

På scenen i Nationalmuseets foyer sætter vi den tværvidenskabelige samtale og samtalen mellem borgere og forskere i centrum, når vi zoomer ind på, hvordan vi skal bo med naturen. Mød bl.a. uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund, borgere fra Holstebro, professor i biodiversitet Carsten Rahbek, lektor i antropologi Cecilie Rubow m.fl.

Ambitionen med VidenSkaber er at bringe videnskaben tættere på vores fælles hverdag og vise, hvordan den kan bidrage, når vi skal finde løsninger på aktuelle og hverdagsnære problemstillinger. I VidenSkaber spørger vi derfor konsekvent: ”Hvordan ved vi det?” Glæd dig til visning af første film i VidenSkabers videoserie med professor i arkæologi Mette Løvschal.

PROGRAM

18.00: Velkomstdrink og mulighed for at se udstillingen i Festsalen

19.00-20.30: Program på scenen i Foyeren

  • Åbningstaler ved Præsidenten for Videnskabernes Selskab Marie Louise Nosch og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund
  • "Uden gravhøje, ingen parcelhuse"
    Præsentation af videoserien: "Hvordan ved vi det?" og visning af video med professor i arkæologi Mette Løvschal
  • ”Hvordan skal vi bo med naturen?”
    Debat med seniorforsker og ekspert i parcelhuskultur Mette Mechlenborg, lektor i antropologi Cecilie Rubow og professor i biodiversitet Carsten Rahbek      
  • Præsentation af udstillingen i Festsalen ved forskningsprofessor Morten Nielsen. Borgere fra Holstebro fortæller om deres oplevelse med workshoppen
  • Afsløring af temaet for VidenSkaber i 2024

20.30-21.30: Reception og mulighed for at se udstillingen i Festsalen

Tid & sted

Sted:
Nationalmuseet

Ny Vestergade 10
1471 København K

Dag:
Mandag d. 22. januar 2024
Tid:
Kl. 18:00 - 21:30
Mød forskerne
Mette Løvschal
Mette Løvschal er professor ved Afdeling for arkæologi og kulturarvsstudier på Aarhus Universitet. Hun er ledende forskningsudvikler på Moesgaard Museum og spiller en aktiv rolle i en række museumstilknyttede forskningsråd og advisory boards. Hun har beskæftiget sig med samspillet mellem mennesker og landskabsforandringer fra sidste istid og frem til historisk tid. I hendes forskning trækkes der linjer fra forhistoriens mennesker og landskabsudnyttelsesformer, til nutidens diskussioner om, hvordan vi bedst handler på naturens vegne og på de aktuelle miljømæssige og klimatiske udfordringer. Centralt i hendes forskning står påvisningen af menneskers evne og vilje til at hegne landskabet ind og indgå i store fællesskaber og de konsekvenser, det har haft for mennesker og dyr i Europa såvel som på det afrikanske kontinent. Hun modtog tidligere på året de to store priser, Dronning Margrethe IIs Videnskabspris og Victor Albeck-prisen, for sin forskning.
Mette Mechlenborg
Mette Mechlenborg er seniorforsker på Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet. Hun forsker bl.a. i hjem, hjemskabelse og hverdagspraksisser med særlig fokus danskernes boligkultur og var en årrække tilknyttet Center for Bolig og Velfærd/Center for Boligforskning. Parcelhuset har igennem alle år haft hendes særlige interesse. Hun har bl.a. skrevet en afhandling om parcelhuset i den kulturelle bevidsthed, forsket i bæredygtig adfærd, køn, gør-det-selv, og senest er hun i gang med et projekt, som undersøger, hvorfor man vælger at rive ned og bygger nyt hus.
Carsten Rahbek
Carsten Rahbek er professor i biodiversitet og leder af Center for Makroøkologi, Evolution og Klima samt Villum Center for Global Mountain Biodiversity ved Globe Institute, Københavns Universitet. Biodiversitet og makroøkologi er omdrejningspunktet for hans forskning, hvor han bl.a. undersøger, hvad der bestemmer udbredelsen og mangfoldigheden af livet på Jorden. Carsten Rahbek er medlem af Videnskabernes Selskab.
Cecilie Rubow
Cecilie Rubow er lektor i antropologi ved Københavns Universitet og forsker i natur, religion og politik i en nordisk kontekst. Hun har senest skrevet bogen "Indendørsmenneskets natur" (2022), som handler om danskeres naturforståelse i lyset af de økologiske kriser. I et etnografisk feltarbejde fulgte hun i fodsporene på strandmennesker, fuglefolk, miljøforkæmpere og klimaaktivister. Det førte blandt andet til erkendelsen af, at kærligheden til naturen ikke nødvendigvis fører en omsorg med sig. I 2022 fik hun Dansk Etnografisk Forenings formidlingspris.
Morten Nielsen
Morten Nielsen er forskningsprofessor og leder af Forskningscenter for Sociale Bymodeller på Nationalmuseet og adjungeret professor ved Aarhus Universitet. Morten er socialantropolog og har forsket i bæredygtig byudvikling i kulturhistorisk perspektiv, bl.a. i Brasilien, Mozambique, Skotland og Danmark. Hans forskning er drevet af den overordnede idé, at nuværende og tidligere byer rummer unikke sociale bymodeller for bæredygtighed, som vi skal blive bedre til at opdage, så vi kan skabe bæredygtig byudvikling for flest mulige mennesker.
Kristine Engemann Jensen
Kristine Engemann Jensen, ph.d. i biologi, er gæsteforsker på Institut for Bioscience, Aarhus Universitet, og biodiversitetskonsulent hos design-studiet SLA. Hun har en naturfaglig baggrund med en ph.d. i biologi om, hvordan klima, miljø og mennesker påvirker plantediversitet. I dag forsker hun i synergier mellem natur og psykisk sundhed. Hun arbejder i øjeblikket på et tværfagligt projekt om grøn byudvikling i Sydafrika, der kombinerer perspektiver fra geografi, økologi, landskabsarkitektur, geografi og transformation for at skabe multifunktionelle grønne byrum.
Mikkel Frey Damgaard
Mikkel Frey Damgaard er moderator, journalist og forfatter, taleskriver for Miljøministeriet og tidligere vært på bl.a. Deadline, DR2 Dagen og podcasten Videnskab fra vilde hjerner.
Line Friis Frederiksen
Line Friis Frederiksen er uddannet biolog og har de seneste 18 år arbejdet som videnskabsjournalist og haft værtsroller på både DR, TV2 og Discovery Channel. Hun har også produceret radio, forfattet bøger til børn, unge og voksne og er en hyppigt anvendt moderator.
Dagens moderator
Mød forskerne
Dagens moderator