Podcast

Kan maskiner tænke?

Heading

8.7.2024

Af

Hvad dækker begrebet ”kunstig intelligens” egentlig over? Kan vi sige, at maskiner er intelligente? Og hvornår blev de det i så fald? ‍

Var de allerede intelligente inden seminaret på Dartmouth College i 1956, hvor begrebet ”kunstig intelligens” for alvor fik vind i sejlene? Var det, da det lykkedes skakcomputeren Deep Blue at slå verdensmesteren i skak i 1997? Eller da AlphaGo slog verdens næsthøjest placerede spiller i spillet Go i 2016? Eller er det først med de nye sprogmodeller, at maskinerne er blevet intelligente? Og hvis de er intelligente, er det så det samme som, at de kan tænke?

Sammen med professor i datalogi Susanne Bødker og lektor i sprogteknologi Johannes Bjerva dykker vi ned i historien om begrebet ”kunstig intelligens”.

Vært: Biolog og videnskabsjournalist Line Friis Frederiksen

Redaktion: Line Friis Frederiksen og Tina Dransfeldt Christensen

Producer: Andrew Davidson, Videnslyd

Hør episode 1 af podcasten "Hvordan ved vi det?" på Apple Podcasts her: Kan maskiner tænke? Eller find den der, hvor du lytter til dine podcasts.

Læs mere
Om
Om podcasten "Hvordan ved vi det?"

I ”Hvordan ved vi det?” samtaler nogle af Danmarks dygtigste forskere om samfundets store problemstillinger. I første sæson af ”Hvordan ved vi det?” dykker vi ned i spørgsmålet ”Hvordan forandrer kunstig intelligens vores samfund?" Lyt med her: Hvordan ved vi det? Eller find podcasten der, hvor du lytter til dine podcasts.

Omtalte forskere
Johannes Bjerva
Johannes Bjerva er lektor på Institut for Datalogi, Aalborg Universitet i København. Han forsker i sprogteknologi (Natural Language Processing, NLP) og kunstig intelligens. Han har en ph.d. fra University of Groningen fra 2017. Hans forskning fokuserer på at udvikle metoder og ressourcer inden for NLP og at gøre sprogteknologi tilgængelig for mindre sprog og samfund. Johannes Bjerva leder bl.a. et forskningsprojekt, der undersøger, hvordan store sprogmodeller kan bruges til at generere feedback til studerende. Johannes Bjerva er medlem af Det Unge Akademi.
Susanne Bødker
Susanne Bødker er professor i datalogi ved Institut for Datalogi på Aarhus Universitet. Hun er medlem af Videnskabernes Selskab.