Artikler

Mars-koloni skal bruge 22 konfliktsky jordboere, ifølge nyt studie

Heading

15.11.2023

Af

Kasper Vegeberg, Videnskab.dk

Computersimulering viser, at 22 personer med visse personlighedstræk er nok til at holde en Mars-koloni i gang. Men det er langtfra det eneste bud på, hvad der kræves af fremtidens beboere på den røde planet.

Mars City, en selvforsynende og bæredygtig metropol på Mars, kan stå klar i 2050, hvor man allerede har sendt en million jordboere derop.

Det er en af Elon Musks vilde ambitioner for vores naboplanet, som efter alt at dømme bliver betrådt af menneskefødder inden for et overskueligt antal årtier.

Men selv en rumoptimist som Elon Musk må erkende, at »i begyndelsen vil Mars ikke være luksuriøs. Det vil være farligt, trangt, besværligt, hårdt arbejde.«

Spørgsmålet er så, hvem der skal tage den hårde tørn for menneskeheden. Hvilken type person tør vi betro den opgave at få kolonien op at køre? Og hvor mange skal der til?

Det har et hold dataeksperter fra USA sat sig for at undersøge. Ved at kode en masse data om en minebase på Mars, mulige scenarier og forskellige typer af personer ind i et computerprogram, har de testet, hvordan 28 år vil udspille sig.

Til sidst er de nået frem til et kvalificeret bud på, hvor mange personer der skal til for at holde basen kørende de første par årtier:

»Vores konklusion siger, at mellem 10 og 50 mennesker er tilstrækkeligt til et Mars-habitat med de forhold og formodninger, vi har lavet med vores model. Ud af dem var 22 det optimale antal,« skriver hovedforfatteren bag studiet, lektor Anamaria Berea, til Videnskab.dk.

Om
Om Videnskab.dks artikelserie

VidenSkaber samarbejder med Videnskab.dk, Danmarks største videnskabsmedie. I løbet af efteråret 2023 skriver de en række videnskabsjournalistiske artikler under det overordnede tema ”hvordan skal vi bo i fremtiden?” Læs hele artikelserien her.

Omtalte forskere
No items found.