Artikler

Skal parcelhuset dø?

Heading

13.1.2024

Af

Elisabeth Eskildsen, Videnskab.dk

Parcelhuset er en klimasynder, men det er danskernes yndlingsbolig og vil sandsynligvis blive ved med at være det i fremtiden. Kan vi gøre dem mere bæredygtige?

Snorlige parcelhuse gennemskærer landskabet i endeløse rækker. Indkørslerne er belagt med betonfliser, og robotplæneklippere holder græsset kort og ensartet under baghavernes kæmpetrampoliner.

I Danmark bor flere end tre millioner mennesker i parcelhuse, og det gør parcelhuset til landets mest populære boligform. Samtidig er det den boligform, der belaster vores klima allermest. Parcelhuse udleder dobbelt så meget CO2 som andre boliger.

Kan en bæredygtig fremtid rumme flere parcelhuse, eller er tiden inde til at lægge dem i graven?

»Hvis du spørger, om der skal bygges flere af den slags huse i fremtiden, vil jeg sige nej, vi har rigeligt,« siger Charlie Steenberg, arkitekt og ph.d.-stipendiat ved Center for Bæredygtig Bygningskultur på Det Kongelige Akademi.

På samme tid gør vi heller ikke klimaet nogen tjeneste ved at rive de parcelhuse, vi har nu, ned. Det billede tegner sig i hendes ph.d.-projekt, der netop handler om, hvordan vi bringer ældre parcelhuse, bygget fra 1960 til 1975, ind i fremtiden på en måde, der måske ligefrem kan være med til at afbøde klimaforandringerne.

Alt er bedre end nye materialer

I efteråret 2022 vrimlede det med arkitektstuderende i et parcelhuskvarter i Ishøj. De kom fra kandidatprogrammet ‘Kulturarv, Transformation og Restaurering’, som Charlie Steenberg underviser på.

Parcelhusene i Ishøj er fra 1960’erne og 1970’erne, og det er huse fra den periode, der i høj grad rives ned i dag, fordi folk hellere vil bygge nyt, blandt andet fordi det er lettere at få et banklån til nybyggeri end til ombygning, fortæller Charlie Steenberg.

(...)

Om
Om Videnskab.dks artikelserie

VidenSkaber samarbejder med Videnskab.dk, Danmarks største videnskabsmedie. I løbet af efteråret 2023 skriver de en række videnskabsjournalistiske artikler under det overordnede tema ”hvordan skal vi bo i fremtiden?” Læs hele artikelserien her.

Omtalte forskere
Mette Mechlenborg
Mette Mechlenborg er seniorforsker på Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet. Hun forsker bl.a. i hjem, hjemskabelse og hverdagspraksisser med særlig fokus danskernes boligkultur og var en årrække tilknyttet Center for Bolig og Velfærd/Center for Boligforskning. Parcelhuset har igennem alle år haft hendes særlige interesse. Hun har bl.a. skrevet en afhandling om parcelhuset i den kulturelle bevidsthed, forsket i bæredygtig adfærd, køn, gør-det-selv, og senest er hun i gang med et projekt, som undersøger, hvorfor man vælger at rive ned og bygger nyt hus.